Over identiteit

Het onderzoeken van mijn eigen identiteit is sinds het begin af aan een van de drijvende factoren geweest achter mijn fotografie. De eerste portretten die ik maakte, waren zelfportretten. Zo zocht ik stap voor stap uit wie ik was, als persoon en als fotograaf, één meditatieve zelfportret sessie per keer.

Tomas in Rembrandtpark

Ik neem geen typische zelfportretten meer, maar recentelijk realiseerde ik me dat ik mezelf nog steeds gereflecteerd zie in mijn fotografie. Ik fotografeer mensen die in hun identiteit ergens een gedeeltelijke overlap hebben met mij, en toch ook heel anders zijn op hun eigen manier. Ik fotografeer queer mensen om mezelf vragen te blijven stellen over mijn eigen queerness en hoe dat uitgedrukt kan worden. Ik fotografeer mensen met alle vormen en soorten lichamen om mijn eigen lichaamsbeeld te bevragen en uit te dagen. Ik fotografeer geliefden, vrienden en vreemden net zo lief, zodat ik in het proces van hen vastleggen, mag ontdekken dat zij helemaal niet ‘de ander’ zijn. Op veel manieren zijn ze een reflectie van mij, en andersom. Ik krijg deze mensen in veel gevallen écht te zien, wat meestal net zo’n genot voor mij is als voor hen. Een kwetsbare uitwisseling.

Katie Koss

Miss Vanity Love

Onlangs ben ik erachter gekomen dat dit nog veel dieper gaat. Ik kies de mensen die ik fotografeer intuïtief uit, wat het precies is wat ik dan voel weet ik niet, maar ik merk dat ik door dit proces ook steeds meer nuance en detail in mezelf terugvind – zelfs dingen die eerder niet in mijn volledige bewustzijn aanwezig waren. Ik fotografeer queer mensen al langer dan dat ik zelf weet dat ik queer ben. Ik fotografeer mensen die op verschillende manieren neurodivergent zijn, en pas zeer recentelijk ben ik erachter dat dit ook meer overlap heeft met mijn eigen identiteit dan ik wist voordat ik deze foto’s maakte. Het is soms bijna grappig. Het zal vast mogelijk zijn om met AI een soort omgekeerd model van mijn identiteit te maken aan de hand van mijn werk… maar dat is misschien voor een andere keer. ;-)

Lars

Sanne

Voor nu geniet ik enorm van dit krachtige proces, zowel voor mezelf als voor de prachtige mensen waar ik mee samen mag werken en die zichzelf mogen zijn voor mijn lens. Ik ben continu onder de indruk van alle verschillende lagen die ik nog mag afpellen. Dankjewel voor je vertrouwen. Dankjewel voor het zijn van mijn spiegel.

Vorige
Vorige

Vergeet het leven niet te vieren

Volgende
Volgende

The Soft Artist Life